Ikan siakap stim serai
Salam alayk...
Minggu lalu kami ada beli ikan siakap kat Pasar Wakaf Che Yeh. Aku dah tak ingat harga sekilo ikan tu. Tapi kami dapat dalam 4 ekor la. Mula-mula aku buat siakap 3 rasa. Lepas tu rasa macam nak makan ikan stim. Belek2 la buku resipi Chef Hanieliza 1 Hari 1 Resipi tu. Maka, jumpalah aku dengan resipi ikan stim ni. Simple dan main campak-campak je...
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
2 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
3 batang serai - diketuk
2 biji cili padi - dihiris
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan ke dalam kuali.
2. Masak dengan api kuat selama 15 minit atau hingga ikan masak. Tambah air jika kering.
3. Siap! Hidangkan bersama nasi putih.
Aku adjust sikit bahan-bahannya agar sesuai dengan apa yang ada kat dapur aku ni. Mujur tak perlu pakai periuk kukusan, sebab periuk kukusan aku tu lepas banjir xtau dah letak kat mana. Malas nak menyelongkar... Hihi~
Selamat mencuba!
Maido ari, jaa~
Comments