Menu Ramadhan: Pulut Mangga
Salam alayk...
Alhamdulillah, akhirnya aku dah berada di rumah. Dapat jugak aku berpuasa kat rumah dengan Ayah n Ummi. Semalam Ummi buat pulut mangga sebagai juadah pencuci mulut. Pulut ni ala2 pulut durian, sama je cara masaknye... Ni aku sertakan resipinya. Senang dan mudah sangat!
Pulut Mangga
Bahan2:
Santan
Mangga
Pulut
Gula
Air
Cara2:
1. Masak santan bersama gula dan air hingga mendidih. Gula tu ikut suka nak letak berapa banyak. Nak manis, letakla banyak sikit.
2. Angkat santan yang sudah masak. Potong mangga menjadi kiub2 kecil.
3. Sendukkan pulut ke dalam mangkuk. Letakkan mangga di atasnya dan siram dengan kuah santan.
4. Sedia untuk dimakan! (pastikan dah masuk waktu berbuka n dah baca doa makan ye)
Ha, itu aje. I'm telling you, senang kan??? Selamat mencuba ye. Nantikan episod seterusnya esok. (Haha, macam rancangan TV la pulak...)
Maido ari, jaa~
Comments