Puding buih berkuah
Salam alayk...
Ape khabar semua? Aku nak mulakan entri pertama di tahun 2012 ni dengan satu resipi hidangan pencuci mulut. Puding buih berkuah. Resipinya aku google je, edit mana yang patut. Sepatutnya letak gula batu, tapi kedai runcit yg aku pergi tu xde gula batu... so aku xletak la. huhu~
Jom tengok resipinya...

Puding:
20gm agar2
6 biji putih telur
6 cwn air
6 sudu besar gula
pewarna merah
- Campurkan agar2 dengan air, masak hingga larut. Masukkan gula, biarkan sehingga gula larut dan pekat.
- Setelah masak, biarkan agar2 sedikit sejuk, tapi jangan sampai keras.
- Pukul putih telur hingga kental dan gebu.
- Masukkan putih telur ke dalam larutan agar2. Pukul hingga sebati.
- Masukkan pewarna merah. Panaskan di atas api untuk seketika.
- Masukkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk.
Kuah:
1 tin susu cair
3 cwn air
2 biji kuning telur
4 sudu besar gula
sedikit garam
esen vanila
- Pukul kuning telur dengan gula.
- Masukkan susu cair, air dan garam. Kacau sebati.
- Masak sehingga mendidih dan sedikit pekat. Masukkan esen vanila. Tutup api dan sejukkan.
Hidangkan puding bersama nata de coco atau buah-buahan koktail. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk2. Cubalah!
Maido ari, jaa~
Comments